‘Uyuşturucu bulamıyorum ve yüksek ilaç fiyatlarını araştıramıyorum’ teklifi reddedildi
İlaç temininde yaşanan sıkıntılardan bahseden GÜZEL Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, “Eczacılar, ihtiyaçlarının ancak yüzde 10’unu ecza depolarından temin edebildiklerini söylüyorlar. Eczacılar hastalara ‘ilaç yok’ diyor. ‘ diyorlar demeye utanıyoruz artık. Hepimizin bildiği, adı ‘G’ ile başlayan, parasetamol ve kafein içeren bir ağrı kesici var. Bu pul 89 yıllık bir uyuşturucudur. Bunun kutu fiyatı geçen sene 3,5 lira iken şimdi 14 lira. Eczacılar, fiyatı söyler söylemez hastaların ellerinde ateş varmış gibi ilacı geri koyduklarını söylüyor” dedi.
ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, bugün TBMM Genel Kurulu’nda UYGUN Partisi Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ve 19 milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni “Türkiye’de uyuşturucu sıkıntısı gibi sorunların çözülmesi” çağrısında bulundu. eczaneler ve yüksek ilaç fiyatları, büyüyen ilaç krizinin önüne geçmek ve doğru ilaç politikaları oluşturmaktır” dedi. Cumhurbaşkanlığına sunulan TBMM araştırma önergesinin gündeme alınmasına yönelik kümelenme önergesi görüşüldü.
Teklif, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
YETER Partisi Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu şunları söyledi:
‘HASTALAR UZUN SÜREDİR İLAÇ ULAŞIMINDA SORUN YAŞIYOR’
“Ülkemizde uzun süredir hastalar ilaca erişimde sorun yaşıyor. Her alanda olduğu gibi ilaçta da enflasyon hastaların ilaca ulaşamamasının bir nedeni. Bir hafta önce ilaca yüzde 36 zam yapılmasına rağmen ilaçta artış yaşandı. yine yok.İşte hammadde fiyatındaki artış ve ambalaj fiyatlarının artışı.Birkaç yıl önce piyasadaki düzensizlik nedeniyle orijinal hazırlıkları olan firmalar ayrıldı ve yerlerini daha çok Hintli firma aldı ama onlar Bu düşük fiyattan dolayı ülkemizden çıkıyorlar.”
‘SGK İSMİ BULUNAN AMA PİYASADA OLMAYAN BAZI İLAÇLARDA FİYAT YAPAR’
“Eczacılar, ecza depolarından ihtiyacı olanın ancak yüzde 10’unu alabildiğini söylüyor. Eczacılar, ‘Hastalara ilaç yok demekten artık utanıyoruz’ diyorlar. 89 yıllık ilaç.Geçen yıl kutu fiyatı 3.5 lira iken şimdi 14 lira.Eczacılar, ‘Fiyatı söyler söylemez hastalar ilacı geri koyuyorlar’ diyor. ellerinde ateş vardı.’ SGK ismi olan ancak kendi pazarında olmayan bazı ilaçlara fiyatlama yapmakta ve emsal değeri belirlemektedir.Piyasadaki ilaçlar emsal olarak gösterilen ilaca göre daha değerlidir, muadilleri daha değerlidir.Bu durum hasta maliyetini arttırmaktadır. katılım payları düşürülmelidir.
‘SON 10 YILDA 10 YENİ NESİL ANTİBİYOTİKTEN SADECE BİRİ MEVCUTTUR’
“İlaçlarla ilgili güncel haberler daha çok ilacın bariz bir sayıya ulaşamaması ve raflarda bulunamamasıyla ilgili. Bizim asıl sorunumuz, dünyada tıbbın hizmetine sunulan ilaçlara ulaşamamamızla ilgili. bugün Son 10 yılda piyasaya sürülen 10 yeni nesil antibiyotiğin sadece 1 tanesi ülkemizde, başka yok.Yeni ilaç demek yeni tedavi ve daha fazla iyileştirme demek.Avrupa İlaç Endüstrileri ve Kuruluşları Federasyonu’nun raporuna göre, Avrupa’da hastalarımıza ilaç ulaştırma konusunda çok kötü durumdayız.Örneğin Avrupa Birliği 2014-2020 yılları arasında 279 ilaca onay verdi.Avrupa Birliği’nde ilaca erişim ortalama “150 iken sadece 65’i” Bu ilaçlar ülkemizde bulunabilir. Ülkemiz, dünyadaki ilaçların yüzde 71’ini hastalarına sunamıyor veya sunmuyor. 65 ilacın yüzde 5’ine sınırlı erişim varken, hastalar ceplerinden ödeyerek yüzde 6’ya ulaşabiliyor.”
‘ONKOLOJİK İLAÇLARA ERİŞİM YÜZDE 20’
“Onkoloji ilaçlarına erişimde Avrupa Birliği ortalaması yüzde 55 iken ülkemizde sadece yüzde 20. Bu yüzde 20’lik erişimin dörtte biri SGK’nın ödemesi dışında, hastalar kendi ceplerinden alıyor. 2019’da 2021’den daha fazla ilaca ulaşabildik. Çocuklarını aç bırakan, çocuklarını okutamayan, çocuklarına bakamayan, besleyerek çocuklarını bodur ve obez yapan bir devlet, bu ilaçları kullanabilir mi? Onlara proteinsiz karbonhidrat, halkına en yeni ilaç tedavisini sunabilir mi? Bunu bu şekilde sunamayan iktidardan ne bekleyelim? Bu ülkeye yazıklar olsun, bu millete yazıklar olsun.”
“İLAÇ GÖRÜNÜMDEN DAHA ÇOK SORUN BULUNUYOR”
“Türkiye’de 20 yılda vergi gelirleri, iç borçlanma, dış borçlanma ve özelleştirmeler sonucunda 3.5 trilyon dolar bu iktidarın elinden geçti ve bunun sadece yüzde 10’u yatırıma gitti. AK Parti’nin vicdanlı değerli milletvekilleri, Elazığ 1700 yataklı devlet devleti Hastaneleri yıkıp bin yataklı şehir hastanesi yapmak, 1400 yataklı Eskişehir Devlet Hastanesini yıkıp bin yataklı şehir hastanesi yapmak çocuklara ödettirmek marifet değildir. Bugün hasta insanların tedavisi. Beceri, memleketlerine en son tedavi fırsatlarını getirmek ve bunları hastaların kullanımına sunmaktır. Bu, göründüğünden daha fazla sorunu olan önemli bir bahis.” (HABER MERKEZİ)